WijnbouwerDomaine Paul Thomas

Loire - Frankrijk

Wat meer informatie over 'Domaine Paul Thomas'

De wijngaarden van Paul Thomas situeren zich in het rustieke dorpje Chavignol aan de voet van de Côte des Monts Damnés. De bevoorrechte gronden bevatten veel kalk en zijn vergelijkbaar met de roemrijke "oesterbank" gronden in Chablis (Terres Blanches met heel veel fossielen van schelpdieren, kalkhoudende bodems van Les Caillottes en de unieke Sancerre Silex in Saint-Satur die een opmerkelijke mineraliteit geeft).

Chavignol is ook gekend als één van de weinige echte herkomstbenamingen van kaas, namelijk de befaamde Crottin de Chavignol (lokale geitenkaas). Deze laat zich, hoe kan het ook anders, als geen ander combineren met de plaatselijke Sancerre-wijnen. Tegenwoordig leidt zoon Raphaël Thomas het kleine familiebedrijf.

Eigenlijk ambieerde hij een carrière in de fysica, maar nadat zijn vader plots in 2000 overleed, besloot hij om de familietraditie voort te zetten. Hij hecht veel belang aan een natuurlijke vinificatie en fermentatie in oude, traditionele houten kuipen, en wil van elke cuvée een optimale expressie van Sancerre maken.

Elke kuip druiven wordt manueel geoogst en van de steile hellingen gedragen. Door de verschillende eigenschappen van zijn gronden kan hij enkele prachtige Sancerres met uiteenlopende karakters produceren.

Zijn wijnen etaleren dan ook een ideaal evenwicht tussen intensiteit en structuur en verzekeren elke wijnliefhebber het nodige drinkplezier.

Logo van Domaine Paul Thomas

Waarom je Domaine Paul Thomas echt in huis wil hebben:

De wijnen van Domaine Paul Thomas etaleren een ideaal evenwicht tussen intensiteit en structuur.

Elke kuip druiven wordt manueel geoogst en van de steile hellingen gedragen.

Productie van prachtige sancerres met uiteenlopende karakters door de verschillende ondergronden.

Deze wijnen zijn de ideale combinatie met de befaamde, lokale geitenkaas 'Crottin de Chavignol'!

De wijngaarden van Domaine Paul Thomas in Loire

Het terroir

Warm gematigd klimaat met regelmatige neerslag. Zelfs in de droogste periode valt er regen.

De ondergrond

De ondergrond in Chavignol wordt gedomineerd door de befaamde kalk- en kleiafzettingen uit het Kimmeridgiaan tijdperk. Dezelfde ondergrond die ook in Chablis zorgt voor een fris en mineraal karakter.

Wijnbouw in Loire

De Loire-vallei is een prachtige wijnregio in het westen van Frankrijk, vernoemd naar de rivier de Loire die erdoorheen stroomt. Het is een van de meest veelzijdige en gevarieerde wijnbouwgebieden ter wereld, met een breed scala aan druivensoorten en wijnstijlen.

De Loire-vallei staat bekend om zijn adembenemende landschappen, historische kastelen en charmante dorpjes. Het klimaat varieert langs de vallei, wat resulteert in verschillende microklimaten die gunstig zijn voor verschillende druivensoorten.

De regio produceert zowel witte, rode, rosé- als mousserende wijnen. Voor witte wijnen is de Loire beroemd om zijn verfrissende en elegante Sauvignon Blanc uit Sancerre en Pouilly-Fumé, evenals de edele zoete wijnen uit appellations zoals Quarts de Chaume en Bonnezeaux.

In de regio worden ook uitstekende rode wijnen geproduceerd, zoals de fruitige en lichte Pinot Noir uit Sancerre en de robuuste Cabernet Franc uit Chinon en Bourgueil.

Sfeerbeelden van Domaine Paul Thomas